Co to jest tiomersal i czym się różni od metylortęci?

Tiomersal to organiczny związek rtęci, który ze względu na swoje właściwości  antyseptyczne i przeciwgrzybicze jest stosowany w szczepionkach jako konserwant. W niektórych szczepionkach tiomersal może występować w śladowych ilościach jako pozostałość z procesu ich wytwarzania. Stosowany jest m.in. na etapie inaktywacji niektórych antygenów bakteryjnych. Tiomersal jest stosowany w procesie wytwarzania szczepionek od 30-tych lat ubiegłego wieku.

Działanie rtęci na nasz organizm zależy od formy jej występowania. Zanieczyszczenie środowiska powoduje, że człowiek narażony jest na związki rtęci w wyniku spożywania żywności pochodzenia morskiego, głównie ryb oraz owoców morza.

Rtęć występuje w postaci etylortęci i metylortęci, które w odmienny sposób wpływają na organizm człowieka.

Tiomersal:

  • Zawiera etylową postać rtęci, która w odróżnieniu do metylortęci, nie gromadzi się w organizmie przy kolejnych dawkach szczepionki w ilości toksycznej.
  • Badania prowadzone u niemowląt w pierwszych 6 m. ż. wskazują, że etylortęć pochodząca z tiomersalu jest usuwana z organizmu w ciągu 4-9 dni.
  • Tiomersal stosowany w dopuszczalnych dawkach w szczepionce jest bezpieczny z wyjątkiem reakcji alergicznych, które są uznawane za łagodne i utrzymują się tylko kilka dni. Potwierdzone uczulenie na ten związek występuje u niewielkiego odsetka zaszczepionych.
  • Tiomersal w Polsce występuje jedynie w składzie szczepionki DTP przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi lub jej odpowiednikach bez składnika krztuścowego.
  • Wykluczono związek pomiędzy podawaniem szczepionek z tiomersalem a zwiększonym ryzykiem autyzmu lub innych zaburzeń neurorozwojowych.
  • Pomimo wycofania tiomersalu ze składu szczepionek dla dzieci częstość występowania autyzmu nadal się zwiększa.

Metylortęć:

  • Jedna z najbardziej toksycznych form rtęci, nawet w niewielkich dawkach.
  • Znamy jego niekorzystną farmakokinetykę: okres półtrwania powyżej 30 dni, kumulacja w ośrodkowym układzie nerwowym, właściwości neurotoksyczne, nefrotoksyczne i hepatotoksyczne.
  • W badaniach oceniających źródło rtęci w organizmie stwierdzono, że niebezpieczne może być spożywanie ryb zanieczyszczonych toksyczną metylortęcią.
  • Wg WHO do organizmu człowieka absorbowana jest 99% metylortęci z żywności.
  • Jak podaje Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Codex Alimentarius) limity dla metylortęci w rybach ustalono w zakresie od 1,2 do 1,7 mg /kg produktu (dla różnych gatunków ryb).

Tiomersal to etylowa postać rtęci, odmienna od tej, o której myślimy, kiedy mówimy- rtęć.

Ostatnia aktualizacja: 3 grudnia 2019

Powiązane artykuły:

Jakie substancje pomocnicze wchodzą w skład szczepionek?

Słowniczek
pokaż więcej
Znalazłeś niezrozumiany termin?
Zaproponuj hasło do słownika.
Loading