Co to jest tiomersal i czym się różni od metylortęci?
Tiomersal to organiczny związek rtęci, który ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze jest stosowany w szczepionkach jako konserwant. W niektórych szczepionkach tiomersal może występować w śladowych ilościach jako pozostałość z procesu ich wytwarzania. Stosowany jest m.in. na etapie inaktywacji niektórych antygenów bakteryjnych. Tiomersal jest stosowany w procesie wytwarzania szczepionek od 30-tych lat ubiegłego wieku.
Działanie rtęci na nasz organizm zależy od formy jej występowania. Zanieczyszczenie środowiska powoduje, że człowiek narażony jest na związki rtęci w wyniku spożywania żywności pochodzenia morskiego, głównie ryb oraz owoców morza.
Rtęć występuje w postaci etylortęci i metylortęci, które w odmienny sposób wpływają na organizm człowieka.
Tiomersal:
- Zawiera etylową postać rtęci, która w odróżnieniu do metylortęci, nie gromadzi się w organizmie przy kolejnych dawkach szczepionki w ilości toksycznej.
- Badania prowadzone u niemowląt w pierwszych 6 m. ż. wskazują, że etylortęć pochodząca z tiomersalu jest usuwana z organizmu w ciągu 4-9 dni.
- Tiomersal stosowany w dopuszczalnych dawkach w szczepionce jest bezpieczny z wyjątkiem reakcji alergicznych, które są uznawane za łagodne i utrzymują się tylko kilka dni. Potwierdzone uczulenie na ten związek występuje u niewielkiego odsetka zaszczepionych.
- Tiomersal w Polsce występuje jedynie w składzie szczepionki DTP przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi lub jej odpowiednikach bez składnika krztuścowego.
- Wykluczono związek pomiędzy podawaniem szczepionek z tiomersalem a zwiększonym ryzykiem autyzmu lub innych zaburzeń neurorozwojowych.
- Pomimo wycofania tiomersalu ze składu szczepionek dla dzieci częstość występowania autyzmu nadal się zwiększa.
Metylortęć:
- Jedna z najbardziej toksycznych form rtęci, nawet w niewielkich dawkach.
- Znamy jego niekorzystną farmakokinetykę: okres półtrwania powyżej 30 dni, kumulacja w ośrodkowym układzie nerwowym, właściwości neurotoksyczne, nefrotoksyczne i hepatotoksyczne.
- W badaniach oceniających źródło rtęci w organizmie stwierdzono, że niebezpieczne może być spożywanie ryb zanieczyszczonych toksyczną metylortęcią.
- Wg WHO do organizmu człowieka absorbowana jest 99% metylortęci z żywności.
- Jak podaje Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Codex Alimentarius) limity dla metylortęci w rybach ustalono w zakresie od 1,2 do 1,7 mg /kg produktu (dla różnych gatunków ryb).
Tiomersal to etylowa postać rtęci, odmienna od tej, o której myślimy, kiedy mówimy- rtęć.