W Kanadzie dopuszczono do obrotu pierwszą na świecie „roślinną szczepionkę” przeciw COVID-19
25 lutego 2022 roku Kanadyjska agencja rejestrująca produkty lecznicze Health Canada dopuściła do obrotu pierwszą na świecie „roślinną” szczepionkę przeciw COVID-19 (preparat o nazwie Covifenz). Antygenem w szczepionce jest białko S wirusa SARS-CoV-2, które wyprodukowano z wykorzystaniem rośliny spokrewnionej z tytoniem Nicotiana benthamiana, w postaci wirusopodobnych cząstek (VLP).
Szczepionka może być podawana dorosłym w wieku od 18 do 64 lat w schemacie 2 dawek podawanych w odstępie 21 dni. Wytwórcą szczepionki jest firma farmaceutyczna z Quebec, która w najbliższym czasie planuje produkcję 76 milionów dawek szczepionki.
Cząstki wirusopodobne podobne do białka S wirusa SARS-CoV-2 pełnią w szczepionce funkcje antygenu, nie wywołują choroby, ale indukują odpowiedź odpornościową.
W składzie szczepionki znajdziemy, poza cząstkami wirusopodobnymi, adiuwant ASO3, substancję wzmacniającą odporność.
Szczepionka wymaga klasycznych warunków łańcucha chłodniczego (temperatura lodówki).
W badaniu klinicznym bezpieczeństwa i skuteczności szczepionki wzięło udział 24 000 dorosłych uczestników z sześciu krajów. Potwierdzono 75,3 proc. skuteczności w ochronie przed zachorowaniem na COVID-19 wywołaną wariantem Delta i 71 proc. skuteczności wobec innych wariantów (poza wariantem Omikron).
Szczepionka jest bezpieczna. Działania niepożądane mają charakter samoustępujący, najczęściej gorączka, zmęczenie, mogą pojawić się do kilku dni po podaniu szczepionki.