Przykład tworzenia „fake newsów” o szczepieniach

Opublikowano w dniu: 28 kwietnia 2020

W niedzielę 26 kwietnia 2020 roku Departament Zdrowia Wielkiej Brytanii poinformował, że rzekoma ofiara dopiero co rozpoczętych badań klinicznych szczepionki przeciw COVID-19, czuje się dobrze. Urzędnicy podkreślili, żeby sprawdzać źródła przeczytanych informacji przed ich udostępnianiem. Jeszcze w kwietniu 2020 roku rząd brytyjski rozpoczął kampanię informacyjną zatytułowaną przewrotnie „Nie karm Bestii”, która zawiera listę zalecanych kroków przed udostępnianiem materiałów w mediach społecznościowych.

W kwietniu 2020 roku w Wielkiej Brytanii rozpoczęto badania kliniczne jednej ze szczepionek opracowywanych w odpowiedzi na niszczycielską pandemię COVID-19. Wkrótce po zaszczepieniu pierwszych ochotników, w sieciach społecznościowych pojawił się artykuł informujący, że dr Elisa Granato, mikrobiolożka uczestnicząca w badaniach w Oxfordzie, zmarła tuż po otrzymaniu testowej szczepionki. Tuż po opublikowaniu artykułu, dr Granato napisała na swoim Twitterze „Nie ma jak obudzić się i przeczytać fake newsa o swojej śmierci… Zapewniam wszystkich, że czuję się świetnie!”. W wyniku masowego zainteresowania musiała zmienić ustawienie swojego konta na Twitterze na „prywatne”. Instytucje rządowe i media informacyjne przez cały dzień dementowały fałszywe informacje o zgonie naukowca.

Brytyjski Departament Zdrowia również zareagował na tę sytuację. Oprócz sprostowania fake newsa, urząd zachęcił do korzystania ze strony informacyjnej SHARE Checklist zawierającej listę zalecanych kroków przed udostępnianiem materiałów w sieci. Strona zawiera porady korzystania z zasobów sieciowych napisane przystępnym językiem i prosty „checklist” pomocny w zapobieganiu fałszywym informacjom. W rządzie brytyjskim funkcjonuje specjalny zespół, który zbiera fake newsy oraz oszustwa sieciowe. W niektórych sytuacjach zespół odpowiada bezpośrednio w mediach społecznościowych, czasem natomiast pracuje z ministerstwami oraz przedstawicielami mediów nad usunięciem szkodliwych treści.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close