Jak działają szczepionki białkowe przeciw COVID-19?
Co to są szczepionki białkowe?
W szczepionkach białkowych wykorzystuje się te fragmenty wirusa, które zostaną rozpoznane przez układ odpornościowy i wywołują reakcję immunologiczną. Szczepionki te nie zawierają całego wirusa ani innego wirusa.
Na powierzchni koronawirusa SARS-CoV-2 znajdują się małe wypustki nazywane białkami kolca. Dzięki nim wirus wnika do komórki i wywołuje chorobę.
Szczepionki białkowe zawierają fragmenty białkowe wytworzone w laboratorium. Dzięki tym fragmentom układ odpornościowy rozpoznaje wirusa i go zwalcza. W efekcie albo choroba nie rozwija się, albo daje jedynie łagodne objawy.
Wykorzystywanie w szczepionkach fragmentów wirusa, np. białek to szeroko stosowana i ugruntowana technologia.
Co dzieje się w organizmie po podaniu szczepionki białkowej?
Szczepionka białkowa przeciw COVID-19 podawana jest drogą domięśniową. Po podaniu preparatu organizm styka się z białkiem wirusa. Układ odpornościowy wykrywa obce białko i wytwarza atakujące go przeciwciała i komórki odpornościowe. Dzięki temu organizm eliminuje obce białko.
Jeżeli dojdzie do zakażenia koronawirusem, układ odpornościowy będzie pamiętał, jak go zniszczyć.
Choroba COVID-19 nie rozwinie się lub wywoła jedynie łagodne objawy.
Szczepionki białkowe są stosowane od wielu lat i są bezpieczne. Ich produkcja jest stosunkowo łatwa. Można je przechowywać przez wiele miesięcy w lodówce (2-8▫C).