Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Alergologicznego dotyczące kwalifikacji osób z alergią i anafilaksją do szczepienia przeciw COVID-19

Opublikowano w dniu: 24 marca 2021

W czasopiśmie „Alergologia Polska opublikowano Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Alergologicznego dotyczące kwalifikacji osób z alergią i anafilaksją do szczepienia przeciw COVID-19. Jest to najnowszy dokument przygotowany przez ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, zawierający procedury zarówno dla lekarzy kwalifikujących do szczepień przeciw COVID-19 niebędących alergologami, jak i dla alergologów konsultujących pacjentów z wywiadem przebytej anafilaksji lub ciężkiego (niekontrolowanego) przebiegu chorób alergicznych i astmy szczepionych przeciw COVID-19.

Najbardziej podejrzanymi o wywoływanie ciężkich reakcji alergicznych składnikami stosowanych obecnie szczepionek pozostają glikol polietylenowy i polisorbat 80, dlatego w algorytmie kwalifikacji pacjenta z wywiadem anafilaksji skupiono się na tych substancjach. Za bezwzględne przeciwskazanie do szczepienia uznano jedynie potwierdzoną wcześniejszą reakcję anafilaktyczną po tej samej, lub innej szczepionce opartej na mRNA, lub jednym z jej składników. Warte uwagi jest również to, że zgodnie ze stanowiskiem wywiad ciężkich reakcji alergicznych po kontakcie z jadem owadów błonkoskrzydłych lub lekami, alergie wziewne czy miejscowe reakcje po innych szczepieniach nie stanowią przeciwskazań do szczepienia, a wskazana jest jedynie nieco dłuższa, 30-minutowa obserwacja po podaniu szczepionki.

Przeciwwskazania do szczepienia przeciw COVID-19 NIE STANOWI:  

  • dobrze kontrolowana choroba alergiczna, tj. astma alergiczna, alergiczny nieżyt nosa i spojówek, atopowe zapalenie skóry, IgE- zależna alergia pokarmowa , alergia na jady owadów, alergiczny wyprysk kontaktowy,
  • pokrzywka i skórne odczyny polekowe w wywiadzie.
Materiały źródłowe
pokaż więcej
Słowniczek
pokaż więcej
Znalazłeś niezrozumiany termin?
Zaproponuj hasło do słownika.
Loading

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close