Niedziela, 25.06.2017
imieniny: Łucji, Witolda
Szczepionki
Słownik Pojęć
Pytania i odpowiedzi
Ankieta

Czy się szczepisz przeciwko grypie ?


Tak
Nie
Nie wiem

 
szczepienia.info


Jakie substancje pomocnicze wchodzą w skład szczepionek?

Jakie substancje pomocnicze wchodzą w skład szczepionek?
W skład szczepionek mogą wchodzić antygeny, substancje pomocnicze i substancje występujące w ilościach śladowych będące pozostałościami po procesie produkcyjnym.

Substancje pomocnicze pomagają utrzymać stabilność, immunogenność oraz bezpieczeństwo szczepionek. W zależności od roli którą pełnią dzielimy je na: 
1/. Adiuwanty-  stosowane w szczepionkach inaktywowanych w celu wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej indukowanej przez antygeny. Obecność adiuwanta w szczepionce umożliwia zmniejszenie ilości podawanego antygenu oraz liczby dawek w schemacie szczepienia niezbędnych do wywołania skutecznego efektu uodpornienia. Najczęściej stosowane są adiuwanty glinowe: uwodniony wodorotlenek glinu oraz fosforan glinu. W kilku szczepionkach zastosowano nowe adiuwanty, tj. MF59 (emulsja olejowo-wodna zawierająca krople skwalenu w wodzie), AS03 (mieszanina adiuwantów emulsji olejowo-wodnych);

2/ Konserwanty stosowane w celu ochrony przed zanieczyszczeniami bakteryjnymi i grzybiczymi, tj. tiomersal, 2-fenoksyetanol;

3/. Stabilizatory stosowane w celu ograniczenia wpływu zmian temperatury czy przylegania antygenów do ścianek opakowania szczepionki. Najczęściej stosowane są cukry (sacharoza, laktoza), białka (żelatyna), aminokwasy (glutaminian sodu).

Poza substancjami pomocniczymi w skład szczepionki w ilościach śladowych mogą wchodzić wchodzić substancje będące pozostałościami po procesie produkcyjnym, tj. formaldehyd (stosowany do inaktywacji bakterii, toksyn i wirusów), białka jaja kurzego i drożdży (w szczepionkach wirusowych stosowane do namnażania wirusów), antybiotyki (neomycyna, polimyksyna, gentamycyna).

Szczepionki w zależności od rodzaju zastosowanych antygenów różnią się składem substancji pomocniczych i substancji występujących w śladowych ilościach będących pozostałościami po procesie produkcyjnym. Informacje dotyczącej składu jakościowego i ilościowego, a także zastosowanych substancji pomocniczych zawarte są w Charakterystyce Produktu Leczniczego pkt. 2. Skład jakościowy i ilościowy i pkt. 6.1. Substancje pomocnicze.


mgr inż. Aleksandra Gołoś
Zakład Biologii Medycznej
Instytut Kardiologii
Ostatnia aktualizacja: 2016-09-29

Słownik:
Pytania związane
Czy ta informacja Ci pomogła?

tak nie nie mam zdania


Polskie Towarzystwo Wakcynologii
Ministerstwo Zdrowia
PZH
GIS
VSN